Alles over de nieuwe samenwerking voor subsidieadvies tussen Project F1rst en accon avm

Subsidieadvies is een vak apart. Het komt dan ook regelmatig voor dat we hierin kansen laten liggen. Terwijl het klanten letterlijk gratis geld oplevert. Daarom werkt accon avm nu samen met Project F1rst. In dit artikel vertellen Gerard Tooten van accon avm en Frits Heukers van Project F1rst meer over de samenwerking. En ontdek je hoe je subsidiekansen kunt signaleren. 

Waarom deze samenwerking?

Gerard Tooten vertelt hoe hij in contact kwam met Project F1rst. Gerard: “accon avm collega Stephan Hulst heeft me in contact gebracht met Frits, want Frits heeft net als ik sterke affiniteit met de paardensport. We raakten in gesprek over subsidies. Bij accon avm hebben we daarover beperkte kennis in huis. Niet gek, want het subsidielandschap is weids. Veel agrarische subsidies kennen we wel, maar voor het mkb is er nog zó veel meer. Als full-service adviesorganisatie vind ik dat we deze dienstverlening wel in huis moeten hebben. Dat leidde tot een overeenkomst met Project F1rst: zij gaan ons helpen met subsidieadvies voor onze klanten. En dat is geweldig nieuws!” 

page2image63790400

Over ProjectF1rst 

In een webinar voor accon avm medewerkers vertelde Frits meer over zichzelf én Project F1rst. Frits licht toe: “Ik ondersteun bij het hele subsidietraject, van aanvraag tot afhandeling en realisatie van het project. Het gaat dan om innovaties en/of duurzaamheidsplannen. Daar komt veel bij kijken. Een voucher aanvragen kan een ondernemer zelf of aan de accountmanager uitbesteden, maar veel subsidies vragen om specifieke kennis. De juridische verordeningen zijn complex, en ook (financiële) planning is belangrijk. 

Soms komen ondernemers er te laat achter dat een subsidie interessant voor ze is. Of vissen ze achter het net omdat de Europese Unie de aanvraag afwijst vanwege een negatief vermogen op de balans. Als je dat van tevoren weet, kun je er vaak wel een mouw aan passen, zodat de klant toch in aanmerking komt.” 

Gemiste kans! 

Dankzij de samenwerking met Project F1rst gaan we zoveel mogelijk subsidiekansen aangrijpen. Gerard Tooten weet hoe lastig dat soms is. “Tijdens ons kennismakingsgesprek kwam ik erachter dat een klant van ons een mooie subsidie had kunnen krijgen voor een project voor export naar Amerika. Een gemiste kans! Nu weet ik dat ik Frits meteen moet inschakelen, als ik weet dat mijn klanten denken aan verduurzaming of innovaties.” 

Hoe spot je subsidiekansen? 

Frits heeft enkele tips voor jou om subsidiekansen te spotten: “Allereerst is het belangrijk dat je ondernemers erop wijst dat subsidies een middel zijn, geen doel op zich. Weet ook dat subsidies eigenlijk altijd gelden voor innovaties en duurzaamheidsdoelen. De term innovatie is daarbij heel breed: het hoeft niet iets ‘nieuws’ te zijn. Een procesoptimalisatie valt vaak ook onder een innovatie. 

Subsidies zijn er om te ondernemen met focus op de toekomst. Welke doelen heeft jouw klant voor de toekomst, en welke innovaties en subsidies passen daarbij? Als je dan contact opneemt met mij, kan ik mogelijke subsidies voor je ontdekken. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. In de ene regio staan weer andere subsidies open dan in de andere regio. En veel subsidies kun je combineren.” 

Voorbeelden 

Voor welke subsidies komen jouw klanten in aanmerking? Als je de overzichtspagina van Rijksoverheid met alle soorten subsidies bekijkt, duizelt het je wellicht. In het webinar zijn enkele voorbeelden genoemd. Een van de voorbeelden lichten we uit: 

Een retailondernemer was bezig met bedrijfsopvolging. Daarvoor hebben we een vijfjarenplan opgesteld. De ondernemer heeft een deel van de advieskosten van Project1Frst kunnen financieren via een kennisvoucher vanuit de provincie Drenthe. Dus zo kan het ook! Een dergelijke (regionale) kennisvoucher kan de ondernemer dus wellicht ook inzetten voor de advieskosten van accon■avm. 

Sámen voor de ondernemer

Gerard kijkt uit naar de verdere samenwerking met Project F1rst. Hij vertelt: “Frits is uit hetzelfde hout gesneden als wij van accon avm. Hij zet het belang van de klant voorop en gaat voor een duurzame relatie. Daarin hebben we elkaar gevonden. En voor ons geldt: waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden, als je met de juiste experts om je heen een beter resultaat kan behalen? Met die coöperatieve insteek brengen we ondernemers en hun onderneming verder. Dus hebben jouw klanten duurzame of innovatieve plannen? Neem contact op met Project F1rst”.