Project F1rst heeft voor Go Green Logistics met succes een VIA-subsidie binnen gehaald om de volgende stap in de ontwikkeling van de Controlled Circular Processing unit te kunnen realiseren.
Afval is nog steeds een woord dat teveel wordt gebruikt. De hoeveelheid grondstoffen die de aarde te bieden heeft is niet oneindig. Dat besef dringt langzaam wel bij een meerderheid van de mensen en bedrijven door, maar de grote meerderheid van de bedrijven doet daar nog niets of weinig mee in de bedrijfsvoering. Met de huidige stand van de technologie is het theoretisch mogelijk om richting de 100% hergebruik van restmaterialen te komen. Go Green Recycling wil daar een bijdrage aan leveren. Go Green zit dicht bij partners in de traditionele afvalverwerking. Daar zien ze hoeveel er nog te winnen is. De afgelopen tijd zijn ze vanuit verschillende branches benaderd met vragen over verwerking van restproducten. De belangrijkste daarvan hebben betrekking op rubber (onder andere autobanden), wieken van windturbines, tapijt en kunstgrasvelden. Dit zijn stuk voor stuk terreinen waar grote problemen zijn met het verwerken van de verouderde producten tot materialen voor nieuwe producten.
Daarnaast is Go Green in contact gekomen met partijen die technologieën hebben ontwikkeld die bij kunnen dragen aan een oplossing voor deze problemen. Daarmee is een netwerk ontstaan van ondernemers, producenten en ontwikkelaars van waaruit nieuwe technologie succesvol naar de markt gebracht moet kunnen gaan worden. De technologie betreft controlled circular processing (CCP). Traditionele pyrolyse heeft op dit moment geen goede naam. Wij denken met CCP de voordelen van pyrolyse te behouden en de nadelen op te heffen.
Wat is controlled circular processing?
CCP is een pyrolyseproces dat in tegenstelling tot andere pyrolysesystemen het pyrolyseproces controleert en aanstuurt aan de hand van inputstromen en controle en aansturing op het directe kraakproces. Traditionele pyrolyse is de aansturing van het kraakproces door de output van het systeem. Het kraakproces is dan maar beperkt regelbaar. Bij CCP bepaal je in het voortraject onder welke condities het kraakproces moet worden uitgevoerd en wordt het kraakproces door middel van meet- en regeltechnologie direct beïnvloedt. Hierdoor kunnen we de verschillende materialen op de juiste manier kraken en van elkaar scheiden. Het kraakproces vindt plaats in het bereikte optimale temperatuurbereik, waardoor de materialen efficiënter gescheiden worden en hoogwaardiger outputstromen ontstaan (bijv. active rubber in plaats van carbon black). Hierdoor zijn we in staat om complexe materialen voor 95-98% uit elkaar te halen en transformeren tot hoogwaardige producten voor hergebruik.