Ontwikkeling Bio Based Battery naar volgende fase

‘We willen niks meer verbranden waardoor je ook niet langer mineralen vernietigt’

Van links naar rechts Lammert de Wit, Wim Hof en Richard IJpma bij een prototype van de BioBased Battery.
Foto: harry Tielman

Bouke Nielsen

De mannen van Suwotec zijn liefhebbers van techniek. Ze hebben de natuur bestudeerd en destilleren daaruit diverse technieken. De BioBased Battery is hun eerste product.

Als techneuten met elkaar rond de tafel zitten, dan regent het verhalen met sterke staaltjes van techniek. Het is bij Suwotec niet anders. Dan weer een verhaal van Lammert de Wit uit de tijd dat hij onder extreme omstandigheden boorputten (olie en gas) afsloot, dan weer van Richard IJpma die auto’s weer aan de loop heeft gekregen nadat die door garages waren opgegeven.

Vanuit die achtergrond hebben ze een ambitie om duurzame en groene ontwikkelingen aan te wakkeren. Want die dragen de toekomst, zo is hun overtuiging. Het is niet alleen de techniek die hen drijft, het is ook hun verantwoordelijkheidsgevoel naar de wereld. Het gevolg: ze hebben een waardeketen ontworpen voor productontwerp en energie. En dat is hun routekaart voor ontwikkeling en innovatie, voor wat ze zelfs gamechanging innovations noemen. Dat is een stevige claim, ze hebben dan ook veel waar te maken.

Richard IJpma, de cto (techniek): “We hebben als het ware een scan van de wereld gemaakt. Dus ook gekeken waar universiteiten mee bezig zijn. Je hoopt dan een beeld te krijgen waar we in 2035 staan.” En Lammert de Wit zegt dan: “We hebben getracht ons hele leven op een A4’tje in kaart te krijgen. Wonen, leven, voeding, transport, water, energie, afval, communicatie, alles hebben we in beeld gebracht. De grootste gemene deler die we eruit filterden is afval en energie.”

Die kaart is terug te vinden op de website van suwotec. “Vanuit onze visie hebben we ideeën gekoppeld aan de onderzoeksresultaten”, vertelt Lammert de Wit die gaat opereren als ceo van Suwotec. Een paar grote thema’s heeft dat opgeleverd: energie-opslag, energie-omzetting en afval-omzetting. De Wit: “We willen niks meer verbranden waardoor je ook niet langer mineralen vernietigt.” Hun BioBased Battery (biobased accu) is het eerste productidee dat ze in de circulaire vijver gooien. Als bewijs dat het anders kan, als bewijs dat ze het bij het rechte eind hebben. Want de energieopslag via deze accu biedt tal van mogelijkheden.

Maar hun verhaal gaat verder. Ze willen veel meer dan biobased accu’s. Ze wijzen op de zonnepanelen en windmolens. Wat gebeurt ermee als ze straks afgeschreven zijn? Daar wordt nog amper bij stilgestaan. De Wit: “Duitsland moet straks 8000 windmolens afbreken. Die bestaan voor een derde uit zwaar chemisch afval. Dat zit vooral in de wieken.” Dat moet anders. En De Wit weet hoe. Hij licht een tipje van de sluier op: “Er moet bij nieuwe producten aan de achterkant een oplossing zijn. Als je bijvoorbeeld een kunstgrasveld levert, dan moet je dat later ook weer terugnemen. Datzelfde kun je met energie doen.” IJpma: “Bij de productie moet je er dan al over nadenken hoe je het terugbrengt naar de originele materialen. En als dat niet wil moet je het niet maken.” Zo werkt hun keramische elektrode ook. Normaal vreten materialen elkaar op in een elektrochemisch proces. IJpma: “Wat als je het zo maakt dat ze niet meer slijten? Onze elektrodes vormen de sleutel. Ze zijn, met wat aanpassing, heel erg geschikt voor een brandstofcel. En die is weer geschikt voor elektrische auto’s op mierenzuur, maar ook om verontreinigd water weer schoon te krijgen.”

Ze hebben tal van ideeën wat ze met mierenzuur kunnen. De Wit: “Maar de realiteit is dat we te klein zijn om het zelf te doen. We zullen dat met een partner moeten doen. We zijn goed in engineering, innovaties en ontwikkeling, maar eventueel moeten we delen in licentie bij andere partijen onderbrengen.” Ze hebben ook al even gerekend en de potentie van hun batterij is immens. Grote mogelijkheden zijn er. Groene chemie is het, zo stellen ze.

Op dit moment zijn ze druk hun concept van de accu te bewijzen. De resultaten vallen sterk mee. En ze werken aan de toepassingen, want die bepalen uiteindelijk het succes. Veelbelovend is de mogelijkheid om piekstromen op te slaan. Die worden momenteel bij zonnepanelen en windturbines niet gebruikt (lees: vernietigd). De Wit: “Een rendementsverbetering van 4 tot 10 procent op zonnepanelen en windturbines is mogelijk.” De accu’s kunnen bij huizen geplaatst worden, maar er zijn ook grotere systemen denkbaar. Bijvoorbeeld bij festivals of tijdelijke kampen. Lammert de Wit: “We hebben prijzen opgevraagd. Een batterij van 1 megaWatt li-on kost meer dan een half miljoen om te kopen. Wij willen die voor 125.000 euro leveren.”